Ηθοποιοί: Νέα συλλογική σύμβαση εργασίας με το Εθνικό Θέατρο

Διετή συλλογική σύμβαση υπέγραψε το ΣΕΗ με το Εθνικό Θέατρο, κατοχυρώνοντας σε 220 ηθοποιούς συμβάσεις με ίδιες μηνιαίες αποδοχές

Οπρόεδρος του Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας και η καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου, Έρι Κύργια υπέγραψαν την Τετάρτη τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας ανάμεσα στο Σωματείο και το Εθνικό Θέατρο, μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν 6 μήνες.  Η νέα σύμβαση έχει διετή διάρκεια και κατοχυρώνει 220 εργαζόμενους ηθοποιούς το χρόνο με 5μηνες ή 8μηνες συμβάσεις και με τις ίδιες μηνιαίες αποδοχές.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε κείμενο συλλογικής σύμβασης, αναγνωρίζονται δικαίωμα αμοιβής live streaming με ταυτόχρονο περιορισμό στον αριθμό των live streaming που μπορούν να γίνουν ανά παραγωγή (μάξιμουμ 3), όπως και δικαίωμα αμοιβής για τις παραστάσεις που μεταδίδονται διαδικτυακά online streaming και video on demand.

Σημαντικό είναι επίσης ότι για πρώτη φορά, το Εθνικό Θέατρο δηλώνει τη βούλησή του για ανοιχτές ακροάσεις τουλάχιστον σε κάθε πολυπληθή παραγωγή (πάνω από 10 άτομα θίασο).

Ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «μετά από αυτό, συνεχίζουμε τις διεκδικήσεις μας και οργανώνουμε την υπογραφή της νέας σύμβασης στο ΚΘΒΕ και στο ελεύθερο θέατρο».

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου δήλωσε μετά την υπογραφή της σύμβασης ότι «η ΣΣΕ υπερβαίνει τα σημαντικά νομικά κεκτημένα που αποτυπώνονται στο κείμενό της και σηματοδοτεί κάτι ευρύτερο: την ακλόνητη βούληση της θεατρικής κοινότητας να διαχειριστεί τη σημερινή δυσμενή συγκυρία σε κλίμα ενότητας, αισιοδοξίας και αλληλεγγύης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Με χαρά σας ανακοινώνουμε πως σήμερα, 31/3/2021, υπογράφηκε η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ ΣΕΗ και Εθνικού.

Μετά από έξι μήνες διαπραγμάτευσης, η νέα σύμβαση που έχει διετή διάρκεια ισχύος (31/03/2021-31/03/2023), εν μέσω μάλιστα πρωτοφανούς κρίσης και προβλεπόμενης ύφεσης, κατοχυρώνει:

τον ίδιο αριθμό συμβάσεων (220 εργαζόμενοι ηθοποιοί ετησίως),

με 5μηνες ή 8μηνες συμβάσεις (οι 8μηνες είναι πλέον 45 κατ’ έτος)

και με τις ίδιες μηνιαίες αποδοχές.

Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε κείμενο συλλογικής σύμβασης αναγνωρίζονται:

  • δικαίωμα αμοιβής για τα live streaming με ταυτόχρονο περιορισμό στον αριθμό των live streaming που μπορούν να γίνουν ανά παραγωγή (μάξιμουμ 3).
  • δικαίωμα αμοιβής για τις παραστάσεις που μεταδίδονται διαδικτυακά (online streaming και video on demand)
  • πλήρως τα συγγενικά δικαιώματα του ν.2121/93 (αναπαραγωγή κοκ.) και η απόδοσή τους σε Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης.

Τέλος, επίσης για πρώτη φορά, το Εθνικό δηλώνει τη βούλησή του για:- ανοιχτές ακροάσεις τουλάχιστον σε κάθε πολυπληθή παραγωγή (πάνω από 10 άτομα θίασο) &

  • μέριμνα για τους παλιούς ασφαλισμένους (πριν την 1/1/1993) συναδέλφους.

Μετά από αυτό, συνεχίζουμε τις διεκδικήσεις μας και οργανώνουμε την υπογραφή της νέας σύμβασης στο ΚΘΒΕ και στο ελεύθερο θέατρο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί